İsteyene ‘ata tohumu’ gönderiyor

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu’nda öğretim vazifelisi Berker Çiftçi, hobi maksatlı cet tohumları üretmeye başladı. Çiftçi, gelecek kuşaklara sağlıklı besin mirası bırakabilmek gayesiyle 471 metrekarelik toprakta tohum ambarı oluşturdu.

Bu ambarda Bolunun yanı sıra Türkiyenin 67 vilayetinden gönüllülerin dayanağıyla temin edilen cet tohumları, bir ortaya getirildi. Toprak altında oluşturulan ambarda sürdürülebilir güç ile 551 tohumun devamlılığı sağlanıyor ve bahçede cet tohumlarının üretimi yapılıyor. Çiftçi, ürettiği cet tohumlarını isteyenlere göndererek, toprakla buluşturulup, çoğaltılmasını sağlıyor.

551 TOHUMU BARINDIRIYORUZ 

Öğretim vazifelisi Berker Çiftçi, ambarda 551 çeşit cet tohumu olduğunu belirterek, “Toprak altındaki ambarın hedefi sürdürülebilir güç. Güç sarf etmeden tohumları uzunca yıllar koruma etmek için. 551 çeşit tohumu barındırıyoruz. Bunların her biri mahallî tohum. Anadolu’nun dört bir tarafından gönüllüler tarafından bizlere ulaştırılan tohumlar. Tohum ambarı ‘aşçılar diyarı’ Mengen’de bir toplumsal sorumluluk projesi. Atalık tohumları çoğaltıp, koruma ettiğimiz, dağıttığımız, tıpkı vakitte ekolojik okur müelliflik eğitimi verdiğimiz, çocuklarla gençlerle bir ortaya geldiğimiz bir ömür alanı” dedi.

BURASI BİZİM KÜÇÜK DÜNYAMIZ 

Bir hayalden yola çıkarak toplumsal sorumluluk projesi yürüttüğünü söyleyen Çiftçi, “‘Aşçılar diyarı’ Mengen’de bir hayale çıktığımız yerdeyiz. Burası bizim küçük dünyamız. Burada atalık tohumları çoğaltıyoruz, burada bir hayat alanı oluşturuyoruz. Gelen ziyaretçilere de gerçek besine olan süreci göstermeye çalışıyoruz. Burada perma kültür unsurlarını uygulayıp gerçek tohumları, atalık tohumları burada işleyip eserleri yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’YE DAĞITILACAK’ 

Berker Çiftçi, ambarda bulunan 551 çeşit cet tohumunun Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıldığını belirterek, “Ambarda şu anda 551 çeşit tohum bulunmakta, bunlar Anadolu’nun dört bir yanından ambara ulaştırılan tohumlar. Bu hayal aslında gerçek besine olan gereksinimle başladı. Çocuğumun dünyaya gelmesiyle ‘Çocuğumu nasıl beslemeliyim?’ sorusu üzerine mevzu bizi tohumlara yönetti. İşimiz de gastronomi olduğu için ve bu mevzuda bizim tohumlarla yolumuzu kesiştirdi. 3 yıldır bu ambar faaliyette ancak hayallerde çok daha eskideydi. Çalışmalar devam ediyor. Buradan tohumlar tüm Türkiye’ye dağıtılacak şekilde” dedi.

DHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir