Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Araştırma Vazifelisi Dilara Işık Kaplan, Ramazan Bayramı’nda yavaş beslenme teklifinde bulundu.
Karabük Üniversitesinden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kaplan, ramazan ayında beslenme tertibinin büsbütün değiştiğini belirtti.
Ramazanın, yeni alışkanlıklar kazanmak ve sağlıklı beslenme modeli oluşturmak için hoş fırsat olduğunu vurgulayan Kaplan, şunları kaydetti:
“Bayramda istikrarlı ve kâfi beslenmeliyiz. Bunun için sağlıklı tabak modelimiz var. İçerisinde beş temel besin kümesinin kâfi ölçüde bulunması gerekiyor. Bunlar süt ve süt eserleri, et, yumurta, kuru baklagil ve yağlı tohumlar, zerzevat, meyve ile ekmek ve tahıl eserleri kümesi. Ramazan boyunca az öğünlü bir beslenme modelimiz oluyor ve bir anda Ramazan Bayramı’nda hem daha fazla besin tüketme gereksinimi duyuyoruz, iştahımız artmış oluyor hem de öğün sıklığımız artıyor. Bu noktada da bir anda tükettiğimiz yiyeceklerin ölçüsünü süratli bir formda arttırmamak, yiyecekleri güzelce çiğneyerek tüketmek ve süratli bir halde yemeden yavaş yavaş beslenmek kıymetli.”
-“Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi öneriyoruz”
Bayramda, tatlı ikramı olarak şekerli ve hamurlu besinlerin olduğunu aktaran Kaplan, “Yanında bilhassa çocuklara gazlı meşrubatlar ikram edilir. Biz tatlı tercihimizi sütlü, daha küçük porsiyonlu ya da meyveli tatlılardan kullanabiliriz ve içecek olarak gazlı bir meşrubat teklif etmek yerine az şekerli yapılmış bir komposto, limonata yahut ayran ikram edebiliriz.” sözünü kullandı.
Kaplan, sıvı tüketiminin ramazanda azaldığını hatırlatarak, “Ramazan sonrasında bunu destek etmek çok kıymetli. Bunun için günde en az 2-2,5 litre su tüketimi öneriyoruz. Çay ve kahve tüketimi ile bunu gidermeye çalışıyor bazen beşerler. Su ile çay ve kahveyi farklı olarak kıymetlendirmemiz gerekiyor. ‘Çay ve kahve tüketmeyelim’ demiyorum fakat tüketim ölçümüze dikkat etmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.